hét netwerk voor ambitieuze jonge vrouwen

Bullshit bingo

Margriet Jansen

‘Psst, daar weet jij toch helemaal niks van?’ ‘Nee joh, denk je echt dat jij dat aan kan?’

Iedereen herkent dit soort fluisterende stemmetjes in je hoofd. Ze komen voort uit onzekerheid of de angst teleur te stellen. Belemmerende gedachten komen voor in vele varianten, maar hebben gemeen dat het vaak bullshit is. Belangrijk is: wat doe je er aan? Ik volg een trainingsprogramma voor Young Professionals (NOW & NEXT, red.). Hierbij staan wij onder andere stil bij hoe je brein ongewenst invloed heeft op je eigen handelen, ofwel de Mindfuck. De uiteenlopende vormen en varianten van belemmerende gedachten kunnen we een hele bingokaart mee vullen. Als je eenmaal een belemmerende gedacht hebt blijft het doorgaan tot je de kaart vol hebt. Dit noemen we in het programma ook wel de Bullshit Bingo. De Bullshit Bingo is onderdeel van dit manipulatieve handelen van je brein. In deze korte blog geeft ik tips hoe ik ermee omga. 

Mindfuck houdt niet van verandering 

Gedachten die je weerhouden van het stellen van die ene kritische vraag, zonde! Laat het niet langer toe en zeg stop tegen de Mindfuck. Het is een cliché, maar wees bewust van je gedachten.  Stel jezelf de vraag, welke kritische stemmen ervaar ik? En bedenk waar deze vandaan komen. Neem de tijd om erbij stil te staan en denk na over wat je eigenlijk hoort. Als je doorredeneert kom je erachter dat de belemmerende gedachte eigenlijk onzin is. 

Iedereen kan een bingokaart vullen met bullshit gedachten

Zodra je bewust bent van de belemmerende gedachten, roep ze dan een halt toe: “Stop!”. Zo doorbreekt het patroon en krijg je meer sturing op je gedachten. Belangrijk is om hier een discipline in aan te brengen en de oefening te blijven herhalen. De belemmerende gedachten zijn vasthoudend, want Mindfuck houdt niet van verandering. 

Later is nu 

Een andere tip die ik heb meegenomen uit de training is om stil te staan bij je ‘Future me’.  Als young professional weten we vaak “hoe we later willen worden”.  Waarom maak je van later niet nu?! 

Waarom maak je van later niet nu?!

Beschrijf de persoon die je wilt worden en bedenk hoe de Future me in een situatie handelt. Ik heb bijvoorbeeld een memo op mijn laptop geplakt met kernwoorden over mijn Future me.  Mijn Future me is iemand die haar standpunt durft in te brengen, kritisch blijft, resultaatgericht is en daarbij energiek én zichtbaar te werk gaat. Als ik stil val, twijfel om een kritische vraag te stellen of om een tegenargument op te werpen dan kijk ik naar de memo op mijn laptop en probeer ik te handelen als de Future me.   

Becoming a leading lady 

Door bewust te worden van de belemmerende gedachten en deze een halt toe te roepen probeer ik zoveel mogelijk grip te krijgen op de manipulatie van mijn brein en de Mindfuck te stoppen. Door het blijven herinneren aan het handelen van mijn Future me zorg ik dat stap voor stap de leading lady wordt die ik wil zijn. Een kritisch, resultaatgerichte en energieke vrouw met voldoende zelfvertrouwen om haar standpunt te geven.

Deze blog is oorspronkelijk afkomstig van LinkedIn, en is met toestemming van de auteur hier gepubliceerd.

Share:

lees meer >>