hét netwerk voor ambitieuze jonge vrouwen

Kamala Harris – Lady of ‘firsts’

Anne Benthe op ’t Roodt

Na een lange strijd is afgelopen zaterdag de knoop ‘finally’ doorgehakt: Joe Biden wordt de volgende president van de United States of America, en met hem Kamala Harris als de – EERSTE VROUWELIJKE – Vice President. Een historische gebeurtenis, want de Amerikaanse presidentiële geschiedenis kent alleen maar mannen aan de top. 

Om dit heugelijke feit te vieren, staat ons eerste blog in het teken van deze prachtige Amerikaanse powervrouw, ‘the lady of firsts’, Kamala Harris. Wie is zij eigenlijk?

Kamala werd op 20 oktober 1964 geboren in Oakland, California. Haar ouders hadden elkaar ontmoet op een school in Berkeley: haar vader (geboren in Jamaica) was een econoom, haar moeder (geboren in India) deed onderzoek naar borstkanker en was daarnaast een burgerrechtenactivist. 

Het grootste gedeelte van haar jeugd werd Kamala opgevoed door haar moeder vanwege de vroege echtscheiding van haar ouders. Ondanks de nadruk op de Indiase normen en waarden met vele reizen naar India, hechtte haar moeder ook veel waarde aan de Afro-Amerikaanse cultuur van haar ex-echtgenoot bij de opvoeding van Kamala en haar zus. 

Hoewel Kamala met haar kleurrijke achtergrond veel Amerikanen zal aanspreken, is zij zelf geen voorstander van ‘hokjes’. In een interview met de Washington Post in 2019 zei ze onder andere dat politici zich niet moeten plaatsen in hokjes vanwege hun huidskleur of achtergrond. Het zou geen verschil moeten maken. ‘I am who I am, and I am good with it’.

Na haar ‘high school’-tijd in Canada, ging Kamala eerst naar Howard University in Washington DC en vervolgens naar de University of California’s Hastings College om rechten te studeren. Daar werkte ze volop aan haar carrière door nevenactiviteiten zoals lidmaatschap bij debatgroepen en academische verenigingen, en stages (TIP voor de studenten die ons blog lezen!).

Ze begon haar carrière na haar afstuderen bij de Alameda County District Attorney’s Office (Officier van Justitie) om vervolgens in 2003 de EERSTE vrouwelijke District Attorney van San Fransisco te worden en zeven jaar later door te groeien tot de EERSTE vrouwelijke General Attorney

In 2016 besloot zij een carrière-switch te maken richting de politiek en werd zij de EERSTE Amerikaanse senator met Zuid-Aziatische roots. In deze periode zette zij zich onder andere in voor statushouders, healthcare reform en het verbod op aussault weapons.

Hoewel zij in eerste instantie mee deed met de partijverkiezing voor de ‘Democratische Presidentskandidaat 2020’, stopte ze haar campagne zodra bekend werd dat Joe Biden de Democratische tegenstander van Republikeinse president Donald Trump zou worden tijdens de presidentsverkiezingen. Door haar inmiddels verworven aanzien en haar status als powervrouw, werd Kamala verkozen tot ‘running mate’ van Biden.

Maar de media speculeren nu al over haar opvolging, wanneer Biden mogelijk na het eerste termijn het stokje zal doorgeven, vanwege zijn hoge leeftijd. 

En dan zal zij nog een ‘first’ mogen noteren: 

Niet ‘first lady’ maar de ‘FIRST lady president of the United States of America’!

Share:

lees meer >>

Vacatures

VACATURE: Bestuurslid Events

TOPFEM is een hét netwerk voor jonge ambitieuze vrouwen, Sinds 2011 bieden wij talentvolle, jonge vrouwen een inspirerende plek buiten studie of werk. Een netwerk

lees meer >>