hét netwerk voor ambitieuze jonge vrouwen

De psychologie achter zakelijk succes

Irene Abdi

Bij TOPFEM gaan we in gesprek met topvrouwen die in hun vakgebied het verschil maken. Om de psychologie achter zakelijk succes te doorgronden zijn we in gesprek geweest met Psycholoog des Vaderlands, Toekie van Apeldoorn. Vorige week begeleidde Maria Schoenmakers dit gesprek met Toekie, en namen meer dan 40 vrouwen deel aan deze bijeenkomst!

Uit het gesprek met Toekie vloeide een stappenplan voort om persoonlijke ambities te identificeren, gedragspatronen te herkennen en positieve gedragsverandering in de eigen omgeving in gang te zetten om vervolgens te floreren op carrièregebied.

Vroeger viel er minder te kiezen en doorliepen mensen vaak een vooraf bepaald pad. Tegenwoordig is de opdracht om tot je eigen vervulling te komen en verschilt de betekenis van succesvol zijn daarin voor ieder persoon. Maar op welke manier probeer jij succesvol te zijn en werkt dit voor jou?

Toekie vertelde dat je de rationale achter je keuzes kan begrijpen door dieper te duiken in je familiegeschiedenis. Hiermee kan je beginnen door bijvoorbeeld bewuster te kijken naar de plaats die je inneemt binnen je familie of vriendenkring. In verbinding staan met anderen en met je omgeving is belangrijk voor groei, maar betekent óók dat je soms vergeet om de nadruk te leggen op eigenheid. Terwijl juist authenticiteit een onderscheidend element is van zakelijk succes. En daarom is de uitdaging om hierin een balans te vinden.

De boodschap is dus om in harmonie te zijn met jezelf en met anderen. Dit betekent voor de één meer in de eigen kracht staan en voor de ander durven kwetsbaarheid te tonen. Bovendien is het volgen van een eigen pad de belangrijkste motor voor succes. Concreet kwamen hier de volgende stappen uit voort:

  1. Begin met waar je bent. Dit doe je door te kijken naar de activiteiten waar je dagelijks mee bezig bent. Veel gedragingen zijn onbewust maar door routines bij te houden en zo gedragspatronen inzichtelijk te maken voor jezelf, kan je gewenst gedrag stimuleren.
  2. Wil je pro-actiever zijn? Werk dan aan een ‘matras’ waarop je kan landen. Dit doe je door altijd tijd te maken voor de mensen en de activiteiten die je leuk vindt. Als je weet dat je hierop kan terugvallen, dan is het makkelijker op de stap naar voren te nemen.
  3. Laat je niet meeslepen door de waan van alledag en stap uit de ‘sneltrein’ om zicht te blijven houden op wat je doet. Dit doe je door regelmatig te reflecteren, bij te sturen in gedrag en hulp te vragen indien nodig om zo je doelen te bereiken.
  4. Wees je bewust van timing. Wanneer is de tijd rijp voor de volgende stap? Wees strategisch want succes vergt ook een goede voorbereiding en veel oefening.

Mocht je ondersteuning willen van een coach hierin of een passende training op dit gebied willen volgen? Neem dan contact met ons op via board@topfem.nl en kijk alvast op onze website voor de programma’s die wij aanbieden: topfem.nl

Share:

lees meer >>