hét netwerk voor ambitieuze jonge vrouwen

Vrouwelijk leiderschap heeft positieve impact op bedrijfsresultaat.

Bedrijfsleven is om: tijd voor meer vrouwen in de top”, zo luidde een NOS artikel op 20 september 2019. Dit artikel is (bijna) vier jaar geleden geplaatst.[1]  De term ‘vrouwelijk leiderschap’ komt regelmatig voorbij. Wat houdt het in en hoe beïnvloedt het de betrokkenheid, tevredenheid en loyaliteit van werknemers, met positieve impact op het bedrijfsresultaat?

Wat is vrouwelijk leiderschap?

Van oudsher zijn sensitiviteit, empathie en goede communicatieve vaardigheden de kwaliteiten die worden toegeschreven aan vrouwen. Maar vrouwen worden ook als emotioneel bestempeld, waardoor vrouwen niet gekwalificeerd zouden zijn om snel belangrijke keuzes te maken. Daarom zou een vrouw niet geschikt zijn voor een leidinggevende functie. Ook zouden vrouwen minder competitief en hiërarchisch ingesteld zijn.  

Niets is minder waar, verschillende onderzoeken van universiteiten en sociale organisaties hebben de positieve effecten van meer diversiteit in het leiderschap van ondernemingen duidelijk gemaakt. Enkele positieve resultaten van vrouwelijk leiderschap zijn:

  • Vrouwen zoeken meer verbinding en balans, wat tot betere communicatie en samenwerking leidt.
  • Vrouwen zijn meer risico vermijdend ingesteld dan mannen.
  • Vrouwen zijn minder impulsief dan mannen.

Wat is mannelijk leiderschap?

Eigenschappen die vaker toegeschreven worden aan een man zijn: ambitie, competentie, dominantie, zelfstandigheid en assertiviteit. Laten deze eigenschappen nu grotendeels overeenkomen wat wij denken nodig te hebben in een leider… Denken we dat echt nog?

Als ik kijk naar mijn eigen werkervaring zie ik veel voordelen van het vrouwelijk leiderschap. De afgelopen jaren heb ik altijd één of meer vrouwelijke leidinggevenden gehad. Zij stonden altijd open voor een – zakelijk of persoonlijk – gesprek. Door ook persoonlijke dingen met hen te kunnen delen, had ik een gevoel van verbinding met de leidinggevenden en met de organisatie.

Ook de samenwerking binnen het team was een prioriteit van de vrouwelijke leidinggevenden. Was de communicatie even niet optimaal binnen het team, dan werd een vergadering ingepland om elkaar op de hoogte te brengen van lopende werkzaamheden en met elkaar te kunnen sparren.

Bovengenoemde voorbeelden verhoogde mijn betrokkenheid, tevredenheid en loyaliteit bij de organisatie. Als een medewerker zich tevreden en betrokken voelt bij de organisatie zal hij of zij bereid zijn meer te doen dan wat gevraagd wordt. Dit leidt tot positieve bedrijfsresultaten. Maar dat is slechts mijn mening 😉

Denise Tol


[1] NOS (20 september 2019). Bedrijfsleven is om: tijd voor meer vrouwen in de top.

lees meer >>